MVP-fritid

MVP Fritids mål

Det övergripande målet med MVP Fritid är att minska våldet – och att stoppa det innan det utövas. Vi använder en bred våldsdefinition, som innefattar allt ifrån fysiskt våld till psykiskt och sexualiserat våld. Den norska psykologen Per Isdal har i sin bok ”Meningen med våld” (2001) formulerat det så här:

“Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något som den vill.”

För att minska våldet arbetar MVP Fritid mot målen nedan.

Öka kunskapen om våld

Med hjälp av MVP Fritid får deltagarna en ökad kunskap och medvetenhet om att våld omfattar mycket mer än fysiskt våld – det kan också vara att till exempel säga taskiga saker, tafsa, hota och trakassera. De olika typerna av våld hänger också ihop. Tanken är att skapa en öppning för att deltagarna ska ta problemet med framför allt killars och mäns våld på allvar.

Inspirera till kritiskt tänkande

MVP Fritid ska utmana våra tankar, normer och förväntningar. Vi lyfter frågor om diskriminering, kränkningar och orättvisor, till exempel gällande kön, sexualitet och rasism. När vi jobbar med MVP Fritid är det huvudsakliga målet att underlätta samtal, inte att utbilda eller lära ut. Vi behöver lyssna, vara nyfikna och icke-dömande.

Skapa dialog

MVP Fritid hjälper er att skapa ett tryggt sammanhang som möjliggör reflekterande samtal kring våld, genus och normer. Den pedagogiska filosofin är att vi lär oss bäst genom att träna tillsammans med andra jämnåriga och genom att sätta oss in i frågan.

Ge en chans att öva empati

MVP Fritid hjälper deltagarna att utveckla empati för de som utsätts – deltagarna ska inte behöva egna erfarenheter för att vara berörda. Vi vill komma bakom de sensationella berättelserna och i stället fokusera på hur människors liv påverkas av våld.

Inspirera till ledarskap och åskådaringripanden

MVP Fritid syftar till att göra deltagarna mer förberedda och säkra på hur de ska kunna ingripa före, under eller efter en kränkande eller våldsam situation. Vi vill få deltagarna att känna kraften i att göra saker tillsammans och motivera dem till att vilja göra skillnad och skapa förändring. Fokus ligger inte på att enskilda individer ska bli bättre, utan lösningen på problemet är att vi alla hjälps åt, tillsammans.